Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2019 23:35 - Охридска легенда
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 20.05.2019 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В "Краткото житие на Климент Охридски", написано от архиепископ Димитър Хоматиан (ок. 1165 - след 1234),  известно под името и Охридската легенда, се описва живота на отца архиерея и чудотвореца Климента, епископ на България в Охрид и се казва:

„Този голям наш баща и светилник на България води своя род от европейските мизи, които обикновено се наричат българи. Те в старо време били преместени чрез ръката и силата на Александра от Олимпа до Пруса към северния океан и мъртвото море, а след дълго време преминали с тежка сила Дунава и избрали за живеене Панония и Далмация, Тракия и Илирия и голяма част от Македония и Тесалия."

Този автентичен текст няма да го намерите днес лесно дори на интернет. Ще го намерите в книгите на Ганчо Ценов, най-горените след 9 септември 1944г.  Защо, след като е свързан с основите на българската история? Лесно ще намерите какво е Охридската легенда, къде е намерен летописа но не и този текст.  Ами втората част където се описва къде са живеели българите преди Климент Охридски просто не е легенда. Текстът описва много точно къде са живеели българите след края на 5-ти век, когато европейските мизи (траки) са се нарекли българи.  И те всички са обитавали земите на днешна България и на северозапад, а не на севроизток и по Фанагория както е според една измислица на Теофан Изповедник, развита в тонове псевдорически книги възхваляващи "историята" на Руската империя и СССР. Ние просто нямаме нищо общо с руснаците от древността, а сме един стар европейски народ.

Очевидно истинската ни древна история се е знаела и помнила добре и през 13-ти век, доста преди Мавро Орбини да измисли първия славянин през 1601г и Руската империя по-късно използвайки само една измислица на Теофан Изповедник да ни натресе в етническия ни състав и някакво монголоидно племе от Фанагория.

Интересен тук е и опитът да се обясни откъде са дошли българите, както при Теофан и безброй други летописци. По това време и през ум не им е минавало за теориите на Дарвин, еволюцията на човека и произхода му от Африка, като всичко са си обяснявали с божествени сили. Но са били много наясно къде са живеели българите няколко века преди Климент. Всичките други райони сме доказвали в предишните постинги с летописци живяли след края на 5-ти век, започвайки с Комес Марцелин. Малко очудващо тук е само твърдението колко много на юг българите са се смесвали с гърците чак до Тесалия. Вижда се ясно и защо Кирил и Методий чак през 9-ти век са говорили свободно българско наречие в Солун и са ги разбирали като братя много по на севрозапад от днешна България.

 


Тагове:   българи,   древни,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 127094
Постинги: 41
Коментари: 207
Гласове: 255
Архив