Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2019 00:36 - "Кога ще ги стигнем удмуртите"
Автор: vencivaleri1951 Категория: Политика   
Прочетен: 3647 Коментари: 22 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колегата Гетманс пусна постинг за удмуртите. Разбрах, че и колегата " Икономист" писал също за тях. Не намерих постинга на втория. Аз до преди 2, 3 дена не знаех нищо за този народ.
Поводът на постинга на Гетьо е трагично суцуидно действие на учен с удмуртски произход
породено според него от насилствена културна асимилация на удмуртите от московитите.
Когато някой напише москали, московити или Московия, то знайте,  че веднага ще има 
след това  и поклон към Украйна-нещо като "пушката на стената" която до четвърто действие ще гръмне. Разбираме от статията , че украинците създали азбука на 
удмуртите през 18 век с която се обоатява езикът на удмуртите, но на този език не се водело пълноценно обучение, тоест само бил преподаван езикът и литературата като отделен предмет, а останалите предмети се преподавали на руски. И от там след създаване на удмуртската държава  през двадесетте на миналия век, знаещите и ползващите удмуртски език непрекъснато намалявали, като сегашното поколение под 50% ползвали езика.
Съчувствам на загиналия доцент, но бих попитал автора къде не е така? Нима четвърто, пето поколение американци с германски или италиански произход владеят много добре немски и италиански. Или френските северноафриканци знаят езика на предците си.?
Как си представят авторът и постналият го професионалното развитие на младите удмурти ако образованието им бъде на език говорен от 300, 400 хиляди души Какви университети ще завършат, къде ще се реализират. Дори в самата Удмурдия близо 70% от населението са руснаци.Как да ги убедиш че прогромата за обучение трябва да бъде на 
език различен от техния. И редно ли е? Или да се сеграгира образованието. Руснаците учат на руски, удмурдету ня техния си език, а татарите/третата значима група/ на татарски.
От там до ходенето по различни тротоари и ресторанти са само на една крачка разстояние -човечеството има опит такъв?

А защо авторът на статията и копиращият го не се замислят, че именно "Московията" за първи път прави Умудрия държава.  И какво представлява, каква икономика има тази държава днес. Има развито машиностроене, автомобилостроене, произвежда оръжие, добива нефт, торф, въглища. Има развито животновъдство и зърнопроизводство, като 
само тридесет процента от селскостопанската продукция задоволява нуждите и. Нефтът е над 10млн тона годишно. Средната заплата като номинал е почти колкото в нас, но като покупателна способност, два пъти по голяма. Тоест удмуртите потребяват два пъти повече от българите и имат прираст, малък, но приръст за разлика от "топящите" се българи.
Ще припомня, че българският премиер го виждаме често в джип, ама германски. Руския президент го видяхфме в Севастопол на ИЖе, който мотоциклет се прави в Ижевск, столицата на удмуртите.
Та мисля си че да съчувстваме на удмуртите е тема изсмукана от пръстите. По скоро да се запитаме кога и възможно ли е да стигнем удмуртите?



Гласувай:
9



1. getmans1 - Извънредното мое посещение с цел да ...
19.09.2019 02:08
Извънредното мое посещение с цел да се внесе малко яснота и ще започне така;
- Голям серсемин е тоз ГЕТМАНС да знайте, да вземе и така да изкелеферчи нещата бря, бря бесрамникът му неедин.

- Ама такъв си е тоя гетю бе, види нещо русофобско и го постне веднага без хич даже да прегледа ВИКИПЕДИЯТА. Направо делиормански дрън-дрън.

- И верно бе, откъде на къде тоя улав Гетманс ще копва статии баш от ФАКТОР дето се споменава точно бандеровска Украйна .

Кой какви тези е защитавал и с какви доводи, тук;

http://getmans1.blog.bg/politika/2019/09/16/eto-zashto-moite-kopi-peist-postingi-vi-iadosvat-tova-nikoi-.1674518

Статията която ВВ1951 тук съвсем ИЗВРАТЕНО ви преразказва може да прочетете тук;

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-filosof-i-uchen-se-samozapali-sreshtu-moskovizatsiyata-na-udmurtskata-natsiya-ot-ruskata-federatsiya

ГЕТМАНС освен тази статия както винаги се подготвя добре и ще ви цитира дори и тук, RUSSIA BEYOND;

„ В съветските времена в местните заводи на квалифицираните позиции работят руснаци, а удмуртите се занимават с черната работа или по селата. Смятало се, че "местните са див народ". При Сталин думата "вотяк" дори става унизителна. Мнозина се срамуват от произхода си. А сега, казва Никита, времената са други и подобни схващания са част от миналото. Всички хора са равни. „

Сега е момента да ви поясня, ЧЕ ЦИТИРАНИЯТ В ЦИТАТА НИКИТА Е ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР ... И въобще в RUSSIA BEYOND много обичат да цитират ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ ... И който редовно ги чете със сигурност го знае тоя похват.
Похват който от RUSSIA BEYOND са изучили от една българска радиожурналискта която сега е кореспондент на БНР в Брюксел ... Няма да я споменавам поименно, че мнозина се изприщват само като я чуят по радиото ... тъй де, що да ви разбутвам алергиите ... аз съм добронамерен човек.

ВВ1951, за капак бих казал едно „дагойба„ но ще се задоволя с едно бодро ...ХАХАХАХАХАХА.

цитирай
2. 1997 - Ето къде е важният момент
19.09.2019 03:13
"И какво представлява, каква икономика има тази държава днес. Има развито машиностроене, автомобилостроене, произвежда оръжие, добива нефт, торф, въглища. Има развито животновъдство и зърнопроизводство, като
само тридесет процента от селскостопанската продукция задоволява нуждите и. Нефтът е над 10млн тона годишно."

Смисълът на противопоставяне е насочен към републики с енергоносители. Сред тях трябва дя бъде предизвикано брожение и омраза, да бъдат отлъчени, а после изпапкани
цитирай
3. theeconomist - Привет кореш...........
19.09.2019 06:36
Някой нещо те е заблудил. Не съм писал нито за удмуртите, нито за чукчите, нито за папуасите, нито за гетьовците.....
Никой от изброените по - горе, нито ме интересуват, нито бих си губил времето в спорове, особено с последните.
Сто пъти съм ви писал, че с вниманието си и коментарите на плоските им мануални напъни сте хранителна среда за голташкото им самочуствие.
Просто не им обръщайте никакво внимание, подминавайте ги с ясното съзнание, че си губите времето с тях и ще си спестите време за нещо по - полезно.
Бывай дорогой!
цитирай
4. apostapostoloff - Като толкова добре се живее
19.09.2019 07:37
при тия удмурти, защо твоите копилетии не живеят там, а в западна Европа?

Докога ще ни правиш ти на идиоти бе,пунгаш! Всички разбраха, че си двуличен, подъл и доста глуповат русофилистик. Тъповата комуняга.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Боклук, ти удари и копаеш дъното
19.09.2019 10:54
Моите "копелтии" както се изразявате във вашата фамилия живеят в България, макар и част от тях да имат и друго гражданство-поради смесен брак. Нещо повече и чужденецът работи и живее в нас. Показвал съм тук в блога снимки на семейно тържество. В Бенилюкс също са си в къщи, но не са командировка или гастарбайтери. В къщи са си и в България. За сега са тук и това е изборът им. И в пъпа на Европа можеш да живееш като маргинал, и в бедна България можеш да живееш като европеец. Каквото сам си направиш. За едни плешивостта е секси и гордо си я "носят"-жените обикновено ги харесват и тичат след тях. Други пък се комплексират от голото си теме, купуват си перуки, тупета, но вегетират самотни
в евтините си жилища. Дилемата им сутрин/подпухнали и махмурлии/ е да си спомнят къде се слага перуката -на задника или главата. Горките не знаят , че при тях е все едно къде


apostapostoloff написа:
при тия удмурти, защо твоите копилетии не живеят там, а в западна Европа?

Докога ще ни правиш ти на идиоти бе,пунгаш! Всички разбраха, че си двуличен, подъл и доста глуповат русофилистик. Тъповата комуняга.

цитирай
6. get - Венци, да те питам? Да сме тъпи ...
19.09.2019 14:23
Венци, да те питам?
Да сме тъпи природно качество ли е или защото: Партията повелява?
цитирай
7. vencivaleri1951 - Сякак може да е полковник
19.09.2019 15:41
За мен преди промените партията е била досада, за теб е била "кормилец" Нали Вие бяхте " верните синове" на тази партия. Тоест тъп или не , при мен заслугата е на дядо Боже. При теб обаче полковник злобата , която струи от теб си е лично твоя.
Не можеш да простиш никак на " маршалския жезъл " в раницата си, че те е довел единствено до н-тото милиционерско управление на милицията. И разбира се за всичко това е виновна Русията ...За това, че си бил крак по плаца, или си кръстосвал улиците, докато връстниците ти са юркали гаджета, купонясвали и въобще са правели каквото си искат. Ти си резал поли, слагал си печати, докато връстниците ти са събличали тези поли. И това години наред-гаден и чужд живот живееш и накрая часовник с надпис и Чао. Нямаш детски години без пагон, нямаш студентски години без пагон, не знаеш се оказва какво да правиш с живота си без пагон. И понеже си свикнал да търсиш отговорите в НПК, то винаги трябва за теб да има виновен и в последствие подсъдим. Тоест за несгодите си приел за виновни да са Русия и не отреклите се публично като теб комунисти. Ако нещо положително имаше в тези промени , то е , че показаха на бял свят кадровите грешки на БКП, към които определено се числиш и ти.

А аз може да съм тъп, бавноразвиващ се, но не съм позволил живота ми да минава тъпо. Тоест без устав, цитати и клишета.

ПП
Писах ти и се сетих за един случай. Института в който работих имахме договор с ИЧС
за обучение на двадесетина никарагуанци. Никарагуа беше купила от нас изчислителен център / Голяма ЕИМ 1035/ Възникна спор по договора и отидохме на арбитраж. Две седмици преди арбитража юристката ни не получи достъп до материалите по делото и до самото заседание. Преди това не дадоха бройка от РКП за нея без никакви обяснения. Понеже знаех как да получа обяснения отидох където трябва. Там твой колега /цивилен/ се опита да ме отпрати, но поисках да се обадя на Серкеджиева и той веднага омекна като плюшена играчка.
Каза ми под "Секрет, като на приятел" да не ходотайствам за тази госпожица, тъй като работата с нея била "дебела" Била внучка на Ран Босилек и имала емигрирали роднини зад граница. Гледах го като треснат-разбира се знаех за дядо и , знаех и кога и защо са избягали роднините и-през 20те години на миналия век. Наистина след това се обадих на Нанка защото онзи " Гет" беше на път да съсипе живота на момичето . Та това момиче е днес шеф на адвокатите/ Ралица Негенцова/, а колкото до зловещите роднини зад граница...Ами Дилма Русев и е втора братовчедка.
Ето това представлявахте и представлявате Вие полковник. Около вас едни врагове, мошеници, кариеристи и глупаци. Единствените умни и в бяло
милицията и полицията


get написа:
Венци, да те питам?
Да сме тъпи природно качество ли е или защото: Партията повелява?
цитирай
8. vencivaleri1951 - Не съм съгласен братан
19.09.2019 15:57
Мълчиш, подминаваш и ББ премиер. Колко му е утре Жорко или Кортина да станат?


theeconomist написа:
Някой нещо те е заблудил. Не съм писал нито за удмуртите, нито за чукчите, нито за папуасите, нито за гетьовците.....
Никой от изброените по - горе, нито ме интересуват, нито бих си губил времето в спорове, особено с последните.
Сто пъти съм ви писал, че с вниманието си и коментарите на плоските им мануални напъни сте хранителна среда за голташкото им самочуствие.
Просто не им обръщайте никакво внимание, подминавайте ги с ясното съзнание, че си губите времето с тях и ще си спестите време за нещо по - полезно.
Бывай дорогой!

цитирай
9. vencivaleri1951 - Ще се опитам бавно да обясня
19.09.2019 16:00
Не знаех наистина за тези хора нищо почти и за това прочетох.
Ти ги наричаш колонизиран народ.
Хайде да видим дали е така.
Удмуртия е автономна държава към РФ. Има знаме, Герб, конституция. Избира и парламент/държавен съвет/. Основни езици са руски и удмуртски . Има завидна и перспективна икономика. Прирастът и е
положителен, за разлика от други региони във федерацията и нашия отчайващ такъв. По времето на СССР са извършени сериозни археологични , исторически етнографски и прочие изследвания на този регион. Възстановяват се местни обичаи, фолклор и се влагат сериозни средства в различни
направления , които на практика изкуствено подържат " интерес" за миналото на този район и население. СССР обаче е в миналото и РФ не разполага и едва ли някога ще разполага с възможностите на Съветския съюз. Тоест далечната история, археологията и прочие за специалистите, а за настоящия ден бита на хората на първо място.
Русия в момента две дини под една мишница не е в състояние да носи.
Сега за образованието. Казахме че удмуртите имат собствена конституция, собствено в известна степен законодателство, но над тях е конституцията на федерацията и федералното законодателство. Образованието също е въпрос от федерално значение. Тоест решението , и то е правилното според мен учебната програма да е на руски език
Освен Русия, познавам в известна степен и Франция. Марсилци, Корсиканци, Гасконци дори се смятат за отделни народи. В преброяванията така и се записват. Имат и най различни искания и привилегии, но обучението не на френски въобще не се коментира. Диалектите много повече се отличават от този на украинците спрямо руския.
И когато иде реч за асимилация, то удмуртите не са застрашени от такава. Нещо повече, те са асимилирали в себе си други подобни на тях. С руснаците те нямат физическо привличане-различни са.
И понеже статията е на украинец или симпатизиращ на днешна Украйна хайде да си говорим истината.
Русия е федерация, макар, че като руснаци се заявяват над 70% при преброяванията.
Украйна е унитарна /еднонационална/ държава макар, че украинците са на границата на малцинството срещу всички останали националности.
А какво да кажем, че СССР почти не се е управлявал от руснаци. Руснаците например колонизирали грузинци и украинци и им предали държавата си да я управляват. Впрочем добре си я управляваха и Сталин и Брежнев докато беше здрав
И пак накрая ще попитам.
С какво Удмуртия е по безперспективна от нас, като икономика и демография сме толкова назад от нея

Завършвам с това, че зависи на какъв таксиметров шофьор ще попаднеш, а може би и какви отговори искаш да чуеш. За" Никитите" няма как да не е виновен Сталин-било шофьор, било генерален секретар

А за шофьора на нашата задгранична приятелка нека да си припомним социологията му. Че опасения за метежи и стълкновения в Украйна са неверни и всичко си е ОК. 6 години след тази прогноза можем да съдим за качествата и на интервюирания и интервюиращия



getmans1 написа:
Извънредното мое посещение с цел да се внесе малко яснота и ще започне така;
- Голям серсемин е тоз ГЕТМАНС да знайте, да вземе и така да изкелеферчи нещата бря, бря бесрамникът му неедин.

- Ама такъв си е тоя гетю бе, види нещо русофобско и го постне веднага без хич даже да прегледа ВИКИПЕДИЯТА. Направо делиормански дрън-дрън.

- И верно бе, откъде на къде тоя улав Гетманс ще копва статии баш от ФАКТОР дето се споменава точно бандеровска Украйна .

Кой какви тези е защитавал и с какви доводи, тук;

http://getmans1/politika/2019/09/16/eto-zashto-moite-kopi-peist-postingi-vi-iadosvat-tova-nikoi-.1674518

Статията която ВВ1951 тук съвсем ИЗВРАТЕНО ви преразказва може да прочетете тук;

https://faktor/bg/articles/novini-svyat-filosof-i-uchen-se-samozapali-sreshtu-moskovizatsiyata-na-udmurtskata-natsiya-ot-ruskata-federatsiya

ГЕТМАНС освен тази статия както винаги се подготвя добре и ще ви цитира дори и тук, RUSSIA BEYOND;

„ В съветските времена в местните заводи на квалифицираните позиции работят руснаци, а удмуртите се занимават с черната работа или по селата. Смятало се, че "местните са див народ". При Сталин думата "вотяк" дори става унизителна. Мнозина се срамуват от произхода си. А сега, казва Никита, времената са други и подобни схващания са част от миналото. Всички хора са равни. „

Сега е момента да ви поясня, ЧЕ ЦИТИРАНИЯТ В ЦИТАТА НИКИТА Е ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР ... И въобще в RUSSIA BEYOND много обичат да цитират ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ ... И който редовно ги чете със сигурност го знае тоя похват.
Похват който от RUSSIA BEYOND са изучили от една българска радиожурналискта която сега е кореспондент на БНР в Брюксел ... Няма да я споменавам поименно, че мнозина се изприщват само като я чуят по радиото ... тъй де, що да ви разбутвам алергиите ... аз съм добронамерен човек.

ВВ1951, за капак бих казал едно „дагойба„ но ще се задоволя с едно бодро ...ХАХАХАХАХАХА.


цитирай
10. get - До 7. vencivaleri1951 - Венци питах нещо съвсем просто - като това долу?
19.09.2019 20:23
get написа:
Венци, да те питам?
Да сме тъпи природно качество ли е или защото: Партията повелява?


На което ми отговори с водвопад от словесни откровения разобличаващи ме в ... ?
vencivaleri1951 написа:
За мен преди промените партията е била досада, за теб е била "кормилец" ...Тоест тъп или не , при мен заслугата е на дядо Боже. При теб обаче полковник злобата , която струи от теб си е лично твоя.


Ако правилно съм те разбрал при цялото твое многословие, злобата ми идва от ТЪПОТАТА?
Твоя милост, КАТО определено по-умният от двама ни - ме съветваш мен тъпия, да продължавам - Да следвам повелята на Партията?
И да не давам дума да се издума напреко на Русията "да се свети името и добротата" Й :))) ?

Като в заключение да ти ПОЯСНЯ ?
Въпроса СИ ПОСТАВИХ - НЕ в контекста КОЙ Е ПО-ТЪП ОТ ДВАМА НИ - а в съвсем друго?
Следва ли да пишем лъжи - демонстрирайки "правотата" си ЗА УДМУРТИТЕ И УДМУРТИЯ - за която/които, определено НИЩО НЕ ЗНАЕШ - а спориш "по принцип" в защита на Руската империя от времена на Романови та до подполковник-съмодержца Питкин?

А във връзка ЛЪЖАТА (не една) в настоящия ти пост - Хайде да проверим твърдението ти?
vencivaleri1951 написа:
Удмуртия е автономна ... Прирастът и е положителен, за разлика от ... и нашия отчайващ такъв.
... за "плоденето на удмуртите" - след като СеСеРе-то им "създало държава?

година - удмурти% - руснаци%

1926 - 52.3 - 43.3
1959 - 35.9 - 56.8
1989 - 30.9 - 58.9
2010 - 28.0 - 62.2

Забележка: Разликата в СБОРА проценти, от двете цифри в РЕДА до 100% - се явяват непосочени малцинствени групи - други.

ВЪПРОС към ВЕНЦИ-ВАЛЕРИ1951, от мен тъпото-ченге?

Къде Е ДЕМОГРАФСКИЯ ПРИРАСТ на УДМУРТСКИЯ ЕТНОЕЛЕМЕНТ в тази наречена УДМУРТИЯ страна? На теб по-интелигентния от нас двама - ли да вярвам, или на данните на Росстат - Ъм, ЛЪЖЛЬО?
цитирай
11. starforlife - ~ 10. get
19.09.2019 22:06
Гет, моля те - не отнемай от драгоценното време на "праведника" Венц0, защото никога няма да намери 2 минути време, че да ми изпрати аджеба така съвестно приготвената снимка на църковното си кръщелно.
just_smartass, Венцо. Това е Скайпът ми, да ти го поNтя.
цитирай
12. krumbelosvet - Апостолофффф
19.09.2019 22:23
Ако не се изминиш на ВВ, си онйаЛ
цитирай
13. blackpredator - и аз да добавя своята лепта
19.09.2019 22:58
за един - не е доцент в Русия
т.е. недостоен за Гетюфци и Фактор

"27-годишният Тодор Василев от Каспичан се заля с
бензин и опита да се самозапали пред очите на майка
си, огорчен, че шефът не му изплатил месечната
заплата.
Мизерията и недоимъкът са другите причини, които са
принудили Тодор да реши да свърши със себе си.
Заедно с майка си той живее в изоставена
полусъборена къща, наподобяваща землянка, видя "168 часа"."
цитирай
14. vencivaleri1951 - Просто е Гет. Просто съм прегледал по задълбочено статистиката
19.09.2019 23:34
През 27ма или и 8ма се пресъединяват три нови района , в които руснаците преобладават. Процентно нещата се променят, но сумарно и двата етноса имат прираст. Сега остава да кажеш, че е било направено нарочно, та това население да стане малцинство.
Просто в тези години се правят огромни грешки според мен в създаването на съюзни и автономни държави, за което днес руснаците плащат сурова цена.Най голямата грешка разбира се не е Удмутрия, а Украйна. Днес последната е колкото Франция, а влиза през средата на 16 век с три области и с молба до руския двор, защото е била заплашена с физическо унищожаване след неуспешното въстание на Хмелницки срещу полско-литовското кралство.
През 20те получава даром Нова Русия, след ВСВ на практика получава и почти цялата териториална придобивка от войната. Украинци нито един голям град не са създали-всичко е или руско или полско.
Спирам се на Украйна защото статията е на украинец или под влиянието на Украйна е авторът. От това население има не малко и в Украйна слязло. Там на какъв език учат? Ами българите? Защо никой не се замисли как се притискат българите в Украйна. Взимаме интервюта от шофьори, но защо не попитаме украинските българи които се учат у нас, или вече трайно са се установили тук. По миналата година жена ми имаше 7 българи от Украйна и 4 от Крим.
От кримските всички се върнаха, от украинските само едно момиче. В болшинството българите в Украйна са рускоговорящи. С новия закон за езиковата реформа, ако влезе в сила българите администратори, магистрати, учители и преподаватели са аут от работните си места защото не владеят на работно ниво украински. Точно заради тези езикови своеволия унгарците с мълчаливото съгласие на чехите блокираха Киев да присъства като кооптиран член на ЕС. Ние обаче си мълчим и ловим руски шпиони.
Ние мерим радиацията след сакътлъка в Сибир , който е на 4000км, но не смеем дума да обелим за използването на бомби и снаряди с обеднен уран до границата ни. Германски и италиански военослужащи осъдиха и съдят военните си министерства, но ние си мълчим, макар, че освен срещу сърбите, геноцид бе извършен и срещу нас




get написа:
get написа:
Венци, да те питам?
Да сме тъпи природно качество ли е или защото: Партията повелява?


На което ми отговори с водвопад от словесни откровения разобличаващи ме в ... ?
vencivaleri1951 написа:
За мен преди промените партията е била досада, за теб е била "кормилец" ...Тоест тъп или не , при мен заслугата е на дядо Боже. При теб обаче полковник злобата , която струи от теб си е лично твоя.


Ако правилно съм те разбрал при цялото твое многословие, злобата ми идва от ТЪПОТАТА?
Твоя милост, КАТО определено по-умният от двама ни - ме съветваш мен тъпия, да продължавам - Да следвам повелята на Партията?
И да не давам дума да се издума напреко на Русията "да се свети името и добротата" Й :))) ?

Като в заключение да ти ПОЯСНЯ ?
Въпроса СИ ПОСТАВИХ - НЕ в контекста КОЙ Е ПО-ТЪП ОТ ДВАМА НИ - а в съвсем друго?
Следва ли да пишем лъжи - демонстрирайки "правотата" си ЗА УДМУРТИТЕ И УДМУРТИЯ - за която/които, определено НИЩО НЕ ЗНАЕШ - а спориш "по принцип" в защита на Руската империя от времена на Романови та до подполковник-съмодержца Питкин?

А във връзка ЛЪЖАТА (не една) в настоящия ти пост - Хайде да проверим твърдението ти?
vencivaleri1951 написа:
Удмуртия е автономна ... Прирастът и е положителен, за разлика от ... и нашия отчайващ такъв.
... за "плоденето на удмуртите" - след като СеСеРе-то им "създало държава?

година - удмурти% - руснаци%

1926 - 52.3 - 43.3
1959 - 35.9 - 56.8
1989 - 30.9 - 58.9
2010 - 28.0 - 62.2

Забележка: Разликата в СБОРА проценти, от двете цифри в РЕДА до 100% - се явяват непосочени малцинствени групи - други.

ВЪПРОС към ВЕНЦИ-ВАЛЕРИ1951, от мен тъпото-ченге?

Къде Е ДЕМОГРАФСКИЯ ПРИРАСТ на УДМУРТСКИЯ ЕТНОЕЛЕМЕНТ в тази наречена УДМУРТИЯ страна? На теб по-интелигентния от нас двама - ли да вярвам, или на данните на Росстат - Ъм, ЛЪЖЛЬО?

цитирай
15. getmans1 - . . . Чест и слава на теб и доводите ти. ...
20.09.2019 00:35
... Чест и слава на теб и доводите ти ...
https://www.168chasa.bg/Article/7648979


blackpredator написа:
за един - не е доцент в Русия
т.е. недостоен за Гетюфци и Фактор

"27-годишният Тодор Василев от Каспичан се заля с
бензин и опита да се самозапали пред очите на майка
си, огорчен, че шефът не му изплатил месечната
заплата.
Мизерията и недоимъкът са другите причини, които са
принудили Тодор да реши да свърши със себе си.
Заедно с майка си той живее в изоставена
полусъборена къща, наподобяваща землянка, видя "168 часа"."

цитирай
16. starforlife - Радо, да покажа как го правят "охранителите", м?
20.09.2019 00:41
Млад мъж се заля с бензин. Мизерствал в барака на свещи. Майка му успяла да го спаси като изместила тубата
Според ръководството на фирмата причината била жената, която го тормозела за пари
27-годишният Тодор Василев от Каспичан се заля с бензин и опита да се самозапали пред очите на майка си, огорчен, че шефът не му изплатил месечната заплата. Драмата се разиграва на метри от Къщата на ужасите, където племенник изби с брадва цяло семейство заради делба на имот. Заради трагедията с младия мъж, който благодарение на майка си не изгоря като жива факла, в малкото градче се заговори, че над района тегне някакво проклятие.
"Тошко се заля с бензин от отчаяние, че управителят на фирмата, в която работи, не му плати заплатата, която си е изработил - разказва пред "168 часа" майката Росица Христова. - Беше бесен. Чувстваше се измамен. Не си спомням как скочих върху него, съборих го на земята. Извих му ръката." В боричкането тя успяла да измести тубата с бензин настрани.
Тодор обаче скочил. Изправил се и посегнал към запалените свещи. Каза ми: "Сега ще се запаля!
Ние от години сме не свещи, защото нямаме осветление."
Майка му отново успяла да го спре. Тогава в яда си той тръгнал към бутилката с газ. До нея била и пачката с кибрит. А в близост - шише с ракия. Майката предположи, че Тодор е пил, защото на трезва глава не може да вземе такова крайно решение.
"На косъм бяхме от огнен ад - казва тя. - Тръпки ме побиват, когато връщам лентата назад." Тя приближила сина с в пореден опит да овладее агресията му.
Успокоила го, че всичко ще се оправи
Поутихнал, синът сам й подал мобилния телефон, за да се обади на 112. Пристигнали линейка и двама полицаи. Транспортират Тодор до спешното отделение в Шумен. Но след консултация с психиатър го настаняват в Държавната психиатрична болница в Царев брод, тъй като се касае за опит за самоубийство.
Според експертизата той постъпва за първи път за лечение в психиатрия с диагноза поведенческо и психично разстройство след употребен алкохол.
Младият мъж бил общ работник в "Крис Ойл 97" ЕООД - Каспичан. Фирмата произвежда рафинирано слънчогледово олио. Назначен е на трудов договор.
"В деня преди инцидента управителят на фирмата е разпоредил на сина ми да влезе да изчисти мръсен канал, който извежда в реката - споделя Христова. - Никой от колегите му не се съгласил да върши такава работа. Друг работник трябвало да помага на Тошко и да го изведе от съоръжението. В един момент той затънал, без да може да помръдне. Целият бил в отпадъчна смес, подобна на смола. Започнал да се задушава. Уплашил се, че може и да не излезе жив. Тошко страда от синузит. Има и други здравословни проблеми. Приел да върши тази мръсна работа заради пари."
Според чл. 5 от Наредбата за трудови злополуки, ако случаят може да бъде в тази категория, работодателят е длъжен да уведоми незабавно НОИ. А инспекцията по труда реагира веднага след като е уведомена от полицията.
"Нас никой не ни е уведомявал", казаха от дирекцията. Наши източници намекнаха, че се прави опит случаят да бъде прикрит.
правителят на фирмата Величко Грудев отрича да е изпращал Тодор да почиства канал. "В предприятието има басейн, той се е намокрил - каза Грудев пред "168 часа". - Нямаме шахти с отрови. Това с канала е измислица на майка му, защото тя му иска пари. Тошко й е казал: "Нямам пари, майко, остави ме. Като дойде датата за заплата, ще имам".
В инспекцията по труда съм изпратил документи, от които е видно, че той си е получавал редовно заплатата. Че е наш работник, а ние нямаме оплаквания срещу него, обясни Грудев, който имал разговор с ръководството на институцията.
Той разказа за случай, когато колеги на Тодор на обяд му давали храна, тъй като майка му му вземала парите. Всячески се мъчех да му помагам, категоричен бе ръководителят.
"Тодор е хубаво момче, затова го назначих - твърди Грудев. - Но майка му го тормози за пари. Причакваше го, за да му вземе парите. Писнало му е, за това се залял с бензин с думите: "Аз ще се самоубия", казвам го чистосърдечно."
Мизерията и недоимъкът са другите причини, които са принудили Тодор да реши да свърши със себе си. Заедно с майка си той живее в изоставена полусъборена къща, наподобяваща землянка, видя "168 часа". Къщата е била предоставена за ползване от семейството от съпругата на кмета.
В имота изобщо няма електричество. А вода е прокарана едва в края на миналата година. Майката и синът ползват банята на 92-годишен старец, за когото се грижат. А той им помагал да оцеляват.
"Преди буля Гуля се грижеше с всичко, за да живеем.
Но племенникът я закла като животно", казва Росица Христова.
Семейството остава буквално на улицата, след като наследниците на къщата предупредили Христова да се изнесат, тъй като ще продават имота.
"Запознат съм отдавна с неволите на тези хора - заяви за "168 часа" депутатът от БСП Иван Иванов. - Но община Каспичан трябва да намери вариант да ги устрои, тъй като досега не го е направила, при положение че са картотекирани."
цитирай
17. starforlife - Какво имам предвид ли?
20.09.2019 00:42
Ами Радо ви беше копнал текста от линка, който показва колко лъжовен и извъртащ Истината е друг копелдак - прееедаааторчетооо.
Опитайте се да пренесете текста тук и не се чудете на ето този резултат:

Kлoд мъж cĸ зoля c бĸнзин. Kизĸpcтвoл в бopoao нo cвĸщи. Koйao мy ycпялo дo гe cпocи aoтe измĸcтилo тyбoтo

Pпepĸд pъaeвeдcтвeтe нo фиpмoтo пpичинoтo билo жĸнoтo, aeятe гe тepмeзĸлo зo пopи 27 -гeдишният Ceдep Hocилĸв eт Eocпичoн cĸ зoля c бĸнзин и eпитo дo cĸ coмeзoпoли пpĸд eчитĸ нo мoйao cи, eгepчĸн,

Pпepĸд pъaeвeдcтвeтe нo фиpмoтo пpичинoтo билo жĸнoтo, aeятe гe тepмeзĸлo зo пopи

27 -гeдишният Ceдep Hocилĸв eт Eocпичoн cĸ зoля c бĸнзин и eпитo дo cĸ coмeзoпoли пpĸд eчитĸ нo мoйao cи, eгepчĸн, чĸ шĸфът нĸ мy изплoтил мĸcĸчнoтo зoплoтo. Дpoмoтo cĸ poзигpoвo нo мĸтpи eт Eъщoтo нo yжocитĸ, aъдĸтe плĸмĸнниa изби c бpoдвo цялe cĸмĸйcтвe зopoди дĸлбo нo имeт. Зopoди тpoгĸдиятo c млoдия мъж, aeйтe блoгeдopĸниĸ нo мoйao cи нĸ изгepя aoтe живo фoaлo, в мoлaeтe гpoдчĸ cĸ зoгeвepи, чĸ нoд poйeнo тĸгнĸ няaoaвe пpeaлятиĸ.

"Ceшae cĸ зoля c бĸнзин eт eтчoяниĸ, чĸ yпpoвитĸлят нo фиpмoтo, в aeятe poбeти, нĸ мy плoти зoплoтoтo, aeятe cи ĸ изpoбeтил - poзaoзвo пpĸд "168 чoco" мoйaoтo Πecицo Tpиcтeвo. - Бĸшĸ бĸcĸн. Чyвcтвoшĸ cĸ измoмĸн. Bĸ cи cпeмням aoa caeчиx въpxy нĸгe, cъбepиx гe нo зĸмятo. Извиx мy pъaoтo." H бepичaoнĸтe тя ycпялo дo измĸcти тyбoтo c бĸнзин нocтpoни.

Ceдep eбoчĸ caeчил. Изпpoвил cĸ и пecĸгнoл aъм зoпoлĸнитĸ cвĸщи. Eoзo ми: "Pĸгo щĸ cĸ зoпoля!

Bиĸ eт гeдини cмĸ нĸ cвĸщи, зoщeтe нямoмĸ ecвĸтлĸниĸ."

Koйao мy eтнeвe ycпялo дo гe cпpĸ. Ceгoвo в ядo cи тeй тpъгнoл aъм бyтилaoтo c гoз. Дe нĸя билo и пoчaoтo c aибpит. M в близecт - шишĸ c poaия. Koйaoтo пpĸдпeлeжи, чĸ Ceдep ĸ пил, зoщeтe нo тpĸзвo глoвo нĸ мeжĸ дo взĸмĸ тoaeвo apoйнe pĸшĸниĸ.

"Bo aecъм бяxмĸ eт eгнĸн oд - aoзвo тя. - Cpъпaи мĸ пeбивoт, aeгoтe вpъщoм лĸнтoтo нoзoд." Cя пpиближилo cинo c в пepĸдĸн eпит дo eвлoдĸĸ oгpĸcиятo мy.

Уcпeaeилo гe, чĸ вcичae щĸ cĸ eпpoви

Xeyтиxнoл, cинът coм й пeдoл мeбилния тĸлĸфeн, зo дo cĸ eбoди нo 112. Xpиcтигнoли линĸйao и двoмo пeлицoи. Cpoнcпepтиpoт Ceдep дe cпĸшнeтe eтдĸлĸниĸ в Шyмĸн. Be cлĸд aeнcyлтoция c пcиxиoтъp гe нocтoнявoт в Дъpжoвнoтo пcиxиoтpичнo бeлницo в Цopĸв бpeд, тъй aoтe cĸ aocoĸ зo eпит зo coмeyбийcтвe.

Pпepĸд ĸacпĸpтизoтo тeй пecтъпвo зo пъpви път зo лĸчĸниĸ в пcиxиoтpия c диoгнeзo пeвĸдĸнчĸcae и пcиxичнe poзcтpeйcтвe cлĸд yпeтpĸбĸн oлaexeл.

Kлoдият мъж бил eбщ poбeтниa в "Epиc Oйл 97" AOOД - Eocпичoн. Фиpмoтo пpeизвĸждo poфиниpoнe cлънчeглĸдeвe eлиe. Boзнoчĸн ĸ нo тpyдeв дeгeвep.

"H дĸня пpĸди инцидĸнтo yпpoвитĸлят нo фиpмoтo ĸ poзпepĸдил нo cинo ми дo влĸзĸ дo изчиcти мpъcĸн aoнoл, aeйтe извĸждo в pĸaoтo - cпeдĸля Tpиcтeвo. - Bиaeй eт aeлĸгитĸ мy нĸ cĸ cъглocил дo въpши тoaoвo poбeтo. Дpyг poбeтниa тpябвoлe дo пeмoгo нo Ceшae и дo гe извĸдĸ eт cъepъжĸниĸтe. H ĸдин мeмĸнт тeй зoтънoл, бĸз дo мeжĸ дo пeмpъднĸ. Цĸлият бил в eтпoдъчнo cмĸc, пeдeбнo нo cмeлo. Зoпeчнoл дo cĸ зoдyшoвo. Уплoшил cĸ, чĸ мeжĸ и дo нĸ излĸзĸ жив. Ceшae cтpoдo eт cинyзит. Имo и дpyги здpoвecлeвни пpeблĸми. Xpиĸл дo въpши тoзи мpъcнo poбeтo зopoди пopи."

Pпepĸд чл. 5 eт Bopĸдбoтo зo тpyдeви злeпeлyaи, oae cлyчoят мeжĸ дo бъдĸ в тoзи aoтĸгepия, poбeтeдoтĸлят ĸ длъжĸн дo yвĸдeми нĸзoбoвнe BOИ. M инcпĸaциятo пe тpyдo pĸoгиpo вĸднoгo cлĸд aoтe ĸ yвĸдeмĸнo eт пeлициятo.

"Boc ниaeй нĸ ни ĸ yвĸдeмявoл",

aoзoxo eт диpĸaциятo. Boши изтeчници нoмĸaнoxo, чĸ cĸ пpoви eпит cлyчoят дo бъдĸ пpиapит.

Упpoвитĸлят нo фиpмoтo Hĸличae Гpyдĸв eтpичo дo ĸ изпpoщoл Ceдep дo пeчиcтвo aoнoл. "H пpĸдпpиятиĸтe имo бocĸйн, тeй cĸ ĸ нoмeapил - aoзo Гpyдĸв пpĸд "168 чoco". - Bямoмĸ шoxти c eтpeви. Ceвo c aoнoлo ĸ измиcлицo нo мoйao мy, зoщeтe тя мy иcao пopи. Ceшae й ĸ aoзoл: "Bямoм пopи, мoйae, ecтoви мĸ. Eoтe дeйдĸ дoтoтo зo зoплoтo, щĸ имoм".

H инcпĸaциятo пe тpyдo cъм изпpoтил дeayмĸнти, eт aeитe ĸ виднe, чĸ тeй cи ĸ пeлyчoвoл pĸдeвнe зoплoтoтo. Чĸ ĸ нoш poбeтниa, o ниĸ нямoмĸ eплoaвoния cpĸщy нĸгe, eбяcни Гpyдĸв, aeйтe имoл poзгeвep c pъaeвeдcтвeтe нo инcтитyциятo.

Ceй poзaoзo зo cлyчoй, aeгoтe aeлĸги нo Ceдep нo eбяд мy дoвoли xpoнo, тъй aoтe мoйao мy мy взĸмoлo пopитĸ. Hcячĸcaи cĸ мъчĸx дo мy пeмoгoм, aoтĸгepичĸн бĸ pъaeвeдитĸлят.

"Ceдep ĸ xyбoвe мeмчĸ,

зoтeвo гe нoзнoчиx - твъpди Гpyдĸв. - Be мoйao мy гe тepмeзи зo пopи. Xpичoaвoшĸ гe, зo дo мy взĸмĸ пopитĸ. Xиcнoлe мy ĸ, зo тeвo cĸ зoлял c бĸнзин c дyмитĸ: "Mз щĸ cĸ coмeyбия", aoзвoм гe чиcтecъpдĸчнe."

Kизĸpиятo и нĸдeимъaът co дpyгитĸ пpичини, aeитe co пpинyдили Ceдep дo pĸши дo cвъpши cъc cĸбĸ cи. Зoĸднe c мoйao cи тeй живĸĸ в изecтoвĸнo пeлycъбepĸнo aъщo, нoпeдeбявoщo зĸмлянao, видя "168 чoco". Eъщoтo ĸ билo пpĸдecтoвĸнo зo пeлзвoнĸ eт cĸмĸйcтвeтe eт cъпpyгoтo нo aмĸтo.

H имeтo изeбщe нямo ĸлĸaтpичĸcтвe. M вeдo ĸ пpeaopoнo ĸдвo в apoя нo минoлoтo гeдинo. Koйaoтo и cинът пeлзвoт бoнятo нo 92-гeдишĸн cтopĸц, зo aeгeтe cĸ гpижoт. M тeй им пeмoгoл дo eцĸлявoт.

"Xpĸди бyля Гyля cĸ гpижĸшĸ c вcичae, зo дo живĸĸм.

Be плĸмĸнниaът я зoaлo aoтe живeтнe",

aoзвo Πecицo Tpиcтeвo.

Pĸмĸйcтвeтe ecтoвo бyaвoлнe нo yлицoтo, cлĸд aoтe нocлĸдницитĸ нo aъщoтo пpĸдyпpĸдили Tpиcтeвo дo cĸ изнĸcoт, тъй aoтe щĸ пpeдoвoт имeтo.

"Зoпeзнoт cъм eтдoвнo c нĸвeлитĸ нo тĸзи xepo - зoяви зo "168 чoco" дĸпyтoтът eт БPX Ивoн Ивoнeв. - Be eбщинo Eocпичoн тpябвo дo нoмĸpи вopиoнт дo ги ycтpeи, тъй aoтe дecĸгo нĸ гe ĸ нoпpoвилo, пpи пeлeжĸниĸ чĸ co aopтeтĸaиpoни."



А това как да получите нормалния текст... Или обратното - как да можете да защитавате ваши текстове от копиране (не съм се сетил да го демонстрирам досега)...
Нека ви научи интелигентният неохранител прееедааатооорчооо примерно. Може и допитвайки се до уж познатите му Програмисти, за които бръщолеви преди време, но с които не смее да ме срещне, че да го видим как ще си валидира злостните твърдения по мой адрес.
Аз за себе си го зная и мога.
Както ще науча и Приятелите си тук.
Неблагодарниците? Ми да духат супата.


И, чернопръдльо, не само за пореден път избирателно цитира инфото и го изкриви както на теб ти е угодно за тролските ти "необходимости", а не се свениш да сравняваш случай на тежки психически отклонения (при избирателно "цитирания" от теб случай) с човек на Науката не само в пълен разсъдък, а с кристално чист ум и сериозно положение в научния свят.

ПФУ, долно и мерзко мекере с мекеретата!
цитирай
18. blackpredator - и къф е изводът?
20.09.2019 00:52
че гочококите увреждат мозъка
оспамващ русофобски менингит
иначе вместо да жалят за удмурите,
щяха да се замислят за нещата от България..
дунанмата на дьонметата
цитирай
19. starforlife - ~ 18. blackpredator
20.09.2019 01:12
Изводът, изклецана пачавро с женски манталитет в "мъжки" дрехи е, че специално моят постинг не е за удмурите, а точно за вас - проруските мекерета, които се вижда от всички с какви похвати си служите.
Утре ще го направя по-четлив, защото вие нали сте с единия крак на оня свят, та и не виждате. Прочети го отново... (защото то уж и не ме четете, но все знаете какво си драскотя) И ще видиш колко ваши лъжи се показват наяве в него.
Чисти лъжи.
Абсолютни лъжи.


Виж "гочококите", ако кажеш - мога да ти ги навра чрез кура ми в гъзЪ ти, докато ти прелеят през мазната лъжлива уста.
цитирай
20. get - До 14. vencivaleri1951 - Просто е Гет ... ОТГОВОР: Съвсем не е просто Венци-Валери - А ... ?
20.09.2019 09:36
... точно обратното?
Защото спорът ни с теб протича във вид:
ВВ1951 - Защо мразиш Русия? - на което аз ?
ОТГОВАРЯМ:
"Обичам България - и предвид?
Какво става с ВСЕ ОЩЕ НЕРУСИФИЦИРАНИТЕ НАРОДИ НА СЪЩАТА - ТЪРСЯ решение на проблемите на ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКА България?

Ти Венци казваш ЕДВА ЛИ НЕ, ЧЕ:
Русия е била БЛАГОСЛОВЕНИЕ ЗА ПОПАДНАЛИТЕ ПОД НЕЙНАТА ИМПЕРСКА ЕГИДА - не-руски народи?
И същевременно допускаш в подкрепа ОТВРАТИТЕЛНИТЕ КАТО КОМЕНТАР И ПОВЕДЕНИЕ - ето това?
blackpredator написа:

13. blackpredator:
за един - не е доцент в Русия
т.е. недостоен за Гетюфци и Фактор:
"27-годишният Тодор Василев от Каспичан се заля с
... "168 часа"."

18. blackpredator:
- и къф е изводът?
че гочококите увреждат мозъка
оспамващ русофобски менингит
иначе вместо да жалят за удмурите,
щяха да се замислят за нещата от България..
дунанмата на дьонметата


Следва ли да ИЗПОЛЗВАМ ДОПУСКАНИЯТ И ОТ ТЕБ НЕЦЕНЗУРЕН ЕЗИК - за да обясня на това ИНТЕЛЕКТУАЛНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ "blackpredator" - представител на СЛЕД-ДЕВЕТОСЕПТЕМВРИЙСКАТА халтураджийдска пролетарска инТЕЛЕгенция - Че?
ТО - ТЕЛЕТО (по натура) е БОЛНО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ И от "червената спирохета на комунизма" и самото то се явява ОГНИЩЕ НА ЗАРАЗА - или?
Или ДА ПРОДЪЛЖИМ ДЕБАТА СИ С ТЕБ - търсейки пътища за РЕШАВАНЕ проблемите В НАШАТА ПОСТ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРСКА абсурдност(?) - като се запитаме ... ?
- Защо СОВНАРКОМА СЪЗДАВАЙКИ АВТОНОМНА УДМУРТСКА ОБЛАСТ - както казваш?
vencivaleri1951 написа:
През 27ма или и 8ма се пресъединяват три нови района , в които руснаците преобладават. Процентно нещата се променят, но сумарно и двата етноса имат прираст. Сега остава да кажеш, че е било направено нарочно, та това население да стане малцинство.

... УМАЛИ - тяхното ПРОЦЕНТНОТО СЪОТНОШЕНИЕ, В СЪЗДАДЕНАТА "ЗА ТЯХ" ДЪРЖАВА?!?

На което - отговарям:
Да СЪЗНАТЕЛНО е направено - ТОВА ПРЕСЪЕДИНЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИ С РУСКОЕЗИЧНИ ОБЛАСТИ И РАЙОНИ - като мога да се обоснова - Защо?
Като ще ти подскажа още нещо - което НЯМА ДА НАМЕРИШ ВЪВ ВИКИПЕДИЯТА и се нарича "ВЪТРЕШНА КОЛОНИЗАЦИЯ" ?
ПОЛИТИКА присъща за ТЕЛУРИЧНИТЕ ИМПЕРИИ - една от които, е Русия а същото важи и за СССР - по смисъла написаното в трудовете на Ленин за "социал-империализма" ?!?

Чакам отговор? - или както (го)казват в спорта/фектовка: Ан"гард :))) !

Апропо да те питам отново Венци - тъй като до сега не получих смислен отговор?

Да сме тъпи, природно качество ли е или защото: Партията повелява?
цитирай
21. theeconomist - Кореш ....аз така мисля - мое право е:-))))
20.09.2019 18:43
[quote=vencivaleri1951]Мълчиш, подминаваш и ББ премиер. Колко му е утре Жорко или Кортина да станат?

Никой не е пророк в собственото си село. Ще ти го илюстрирам по друг начин.
Виждал си аквариум с риби, нали? Плуват, живи същества, отварят си устите непрекъснато. Но не за да дишат. За това са им хрилете.
Ма, като си отварят устите - говорят ли?
Е и тука виртуални риби.....
Вече влизам много рядко и то чета избирателно само хора, които са ми интересни.
Другата шлака, нито ми сипва в канчето, нито може да куса от него.
Приятни почивни дни......

п.п. ББ, казваш? Че онзи ден титана на мисълта каза по телевизията във връзка с покачването на борсовата цена на петрола и фючърсите " Даже Тръмп ще отвори Федералният резерв"?????




цитирай
22. vaquero - vencivaleri1951,
22.09.2019 06:12
Гетя е постоянно загрижен за състоянието на Руската федерация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vencivaleri1951
Категория: Политика
Прочетен: 5059516
Постинги: 1352
Коментари: 19558
Гласове: 5477
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031